ПАРКЕТИ
МАСИВЕН ПАРКЕТ
МНОГОСЛОЕН ПАРКЕТ
СПЕЦИАЛНИ НАСТИЛКИ
ХУДОЖЕСТВЕН ПАРКЕТ
ДЮШЕМЕ
ДЕКИНГ
ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ
ПАРКЕТИ '' BERTI ''
НОВА КОЛЕКЦИЯ ПАРКЕТИ
МОНТАЖ НА ПАРКЕТИ
ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ДЪРВОТО
СТЪЛБИЩА
ПОСЛЕДНИ ОБЕКТИ НА IDC
ПРОЕКТИРАНЕ / ДИЗАЙН
ЦЕНИ
ТЪРСЕНЕ В САЙТА
 - по цена

АДРЕСИ ЗА КОНТАКТ


НАЧАЛО ЗА НАС КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПАРКЕТ FAQ ВРЪЗКИ СТАТИИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТ

>>ПАРКЕТИ >>ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

Ламиниран паркет


Ламинираното покритие се получава при производствен процес, в който различни материали под високо налягане се пресоват и се получава нов материал. Съществуват различни технологии за производство на ламинат. Използваните материали също могат да бъдат различни, но това зависи от производителите. Винаги има четири основни слоя, от които се изготвя ламинираното подово покритие, което на външен вид прилича на паркет. Има носеща основа, върху която се намира декоративният слой с различни рисунки, защитен от въздействието на външните условия със защитен слой. Отдолу под основата има стабилизиращ слой.. Той приспособява ламината към измененията на климата в помещението и предпазва от деформации.. Представлява пропита с меламинова смола или парафин хартия. Може да бъде добавен дори звукоизолиращ слой,закрепен на обратната страна на дъската. Общата дебелина на дъската е от 6.2 до 13 мм
Защититният слой (overlay) гарантира устойчивост срещу износване. Изготвя се от меламинови смоли с различни добавки (например с корунд, който е вторият най-твърд материал след диаманта).

За по-добър защитен ефект горното покритие може да съдържа прозрачен кристален слой от симетрично ориентирани частици алуминиев диоксид.
Декоративният слой представлява хартиена основа, пропита с меламинова смола, върху която са нанесени рисунки, имитиращи естествените структури на дърво или камък. Този слой е изключително устойчив на ултравиолетови лъчения.
Като допълнителен слой може да се използва усилващо покритие (няколко слоя крафт-хартия , слой полимер). Той се поставя между декоративния слой и основата, за да се увеличи твърдостта на повърхностния слой. По този начин се увеличава устойчивостта на ламинирания под на удари и се придава изключителна твърдост на кантовете на дъските. Общата дебелина на тези слоеве е от 0.2 до 0.9мм.

За основа се използват основно дървесно-влакнести или дървесно-талашители дъски. Дървесно-влакнестите се изготвят при горещо пресоване на равномерно разточена дървесна маса, пропита със синтетични смоли, като се включват и някои добавки (синтетични смоли, антисептици, парафин, колофон и др.). Дървесно-талашитените дъски се изготвят при горещо плоско пресоване на стърготини, примесени със свързващо вещество- най-вече синтетични смоли.

Дървесно-влакнестите дъски могат да имат различна плътност:
HDF (High Density Fibreboard) – висока плътност (повече от 850 кг/м3);
MDF (Middle Density Fibreboard) – средна плътност (650-850 кг/м3).
Плътността на основата значително влияе върху техническите характеристики на ламинирания под. Колкото е по-голяма плътността, толкова по-голяма е механическата твърдост, както и влагоустойчивостта.
Дебелината на основата е от 6.2 до 10мм.

kolaj_4.jpg

повече >>
 
 
  Home Contacts
 
©2002-2008. Интер дизайн център ООД Made by NoLogo An Advanced Media Studio - www.nologomedia.com